Hemsedal-saken.

Hemsedal-saken.

Frifinnelsen i Hemsedal-saken har opprørt mange. Med god grunn. En kan lure på hvilket motiv som har vært styrende for de tre som sørget for frifinnelse. Er de med i en islamsk femtekolonne som arbeider for at alt ansvar for slike overgrep faller på kvinner som blir utsatt for dem? Tvilsomt. Det er nok mer sannsynlig at de hadde et utvidet perspektiv på saken og tok hensyn til de som i hvert fall ikke har noe ansvar. Overgripernes barn.

Kjernen i alle menneskelige monstre er et traumatisert barn. Riktignok er det slik som traumeforskeren Peter Levine skriver i sin bok "Helbredelse af traumer" (dansk utgave) at det ikke er to mennesker som reagerer likt på traumatiske hendelser, for både genetiske og psykologiske faktorer spiller inn. Uansett er bevisst traumatisering av barn et farlig spill. Det sier seg selv at, avhengig av barnas alder, en fars dom på 5-6 års fengsel vil ha en traumatiserende effekt på barna. Slik sett var dommen, med en kraftig erstatning, på en måte god.

Men en slik dom kan være samfunnsmessig skadelig på andre måter. Den utfordrer folks rettferdighets-sans, og kan føre til at jenter vil vegre seg for anmeldelse i lignende saker.

På alle måter ville en dom om tvungent psykisk helsevern inkludert behandling til de ble erklært normale av fagfolk, være mer nyttig sett fra samfunnets side. Et års intensiv behandling med kombinasjonen Bradshaw/Levine ledet av profesjonelle terapeuter burde være nok for å rydde opp i disse karenes fortid. Det vil være mindre sosialt belastende for et barn å kunne si at pappa er på sykehus, enn å måtte si at pappa er i fengsel.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen

68, Marker

Tema for denne bloggen vil være det som kan kalles Alternativ psykologi: Mental trening Enneagrammet John Bradshaw`s teorier Peter A. Levine`s teorier

Kategorier

Arkiv

hits