Enneagrammet i parforhold.

Boken "Sjelens 9 ansikter" av Richard Rohr og Andreas Ebert ble utgitt i 1989. Den norske utgaven kom i 1993. Enneagrammet har en lang historie, men det er først i senere tid det er systematisert. Katolikkene tok det i bruk i sjelesorg, men det skulle være hemmelig og presten Richard Rohr følte seg uærlig når folk han hadde i sjelesorg kunne si at han leste deres sjel som en åpen bok og fokuserte rett på deres problem. De trodde han var klarsynt.

I boken kalles Enneagrammet "en sovende kjempe", her i landet har i hvert fall ikke kjempen våknet. Norske grupper på Facebook er stort sett inaktive, men engelsk-språklige grupper er svært aktive.

Ikke engang i alternativ-bransjen er det interesse for Enneagrammet Det har vel med at sektledere bruker kunnskapen for å lokke folk inn i diverse sekter, og de er ikke interessert i at deres hemmelighet blir avslørt. En del "klarsynte" har nok også Enneagrammet som et viktig verktøy. En med lang erfaring i å vurdere folks personlighetstype kan fortelle om både nåtid, fortid og fremtid slik at det er ganske imponerende.

Men over til det som er tema for dette innlegget. Skilsmissestatistikken i Norge ligger på ca. 50%. Det skaper direkte problemer både for de involverte voksne og særlig for barna. Det er å anta at en stor del av disse skilsmissene kommer av at partene ikke kan akseptere hverandres personlighet. Så kritiserer de hverandre ut fra den mening at den andre bør forandre seg. Å forandre de genetisk betingede personlighetstrekk er ikke mulig. Det eneste som kan gjøres er å slipe ned de skarpeste kantene. Det klokeste partene kan gjøre er å lære å forstå både sin egen og partnerens personlighetstype. Dermed kan de også kunne akseptere hverandre ut fra den erkjennelse at like lite som den ene kan forandre type, kan den andre det.

Ovennevnte bok gir god innsikt i Enneagrammet, men egen erfaring er at den ikke er helt enkel å bruke for å finne egen type. Den kristne vinklingen vil nok også være uspiselig for noen. Etter min mening er boken "Enneagrammets visdom" (dansk utgave) av Don Richard Riso og Russ Hudson den beste på markedet. Personlighetstester ut fra Enneagrammet ligger også på nettet, men det må et skikkelig studium av en bok til for å komme i mål.

Her ligger en side med Enneagram-typene i stikkordform. Grei som repetisjon etter at typen er plassert: http://nikhelbig.com/art-blog/category/enneagram-study/enneagram/page/2/

 

3 kommentarer

denandreverden

21.07.2015 kl.17:38

Mye jeg ikke viste fra før av ^^

ybanezkat

21.07.2015 kl.18:46

Opplever også at voksne par (hvertfall i bygdene), venter med å skille seg og flytte fra hverandre når alle barna er ute av huset og er ferdig med grunnskole i hjembygda. At de holder sammen helt til alle ungene er på tur til å bli voksen og ikke bor hjemme hver dag lenger.

Bjørn Hansen

22.07.2015 kl.08:24

Den andre verden. Vi blir aldri utlært. Poenget er å bruke den kunnskap vi allerede har til noe fornuftig.

Ybanezkat. Det er når barna er ute av redet at de voksne har muligheten til å gjenoppleve forholdet slik det var før barna kom inn i bildet. Kun et spørsmål om vilje til å bruke de psykologiske verktøy som foreligger.

Skriv en ny kommentar

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen

67, Marker

Tema for denne bloggen vil være det som kan kalles Alternativ psykologi: Mental trening Enneagrammet John Bradshaw`s teorier Peter A. Levine`s teorier

Kategorier

Arkiv

hits